Press "Enter" to skip to content

Je li znate što je collagen?

Naime, collagen potječe od latinske riječi „colla“ što znači lijepilo. Iako je najrasprostranjeniji protein u našem tijelu, collagen ima jednu drugu funkciju, a to je da lijepi naše tetive. On učvršćuje vezivno tkivo i organe, naravno tako i kožu. Piramidalnog oblika i najprisutniji je protein u tijelu.
U mladosti ga proizvodimo punom parom, te izgledamo mladoliko sve dok ne pređemo 25. godinu života. Nakon toga, tako barem kažu istraživanja, polako njegova proizvodnja opada.  U iznosu od 1% godišnje otprilike gubimo collagen iz tijela. Kada collagen manjka u tijelu prvo što je očigledno jesu Jedan od najčešćih načina gubitka collagen proteina jest upravo pretjerano izlaganje UV zrakama. Sva zanimanja vezana uz more imaju isti problem i većina ljudi koji rade na moru imaju vidljive znakove ovog gubitka.

No, collagen možemo unijeti u organizam raznim dodatcima prehrani, a i postoje namirnice koje pospješuju njegovu sintezu. Kažu da tamnozeleno lisnato povrće je zaslužno za to. U njega spadaju šparoge, ali i izuzetno je važno jesti juhe i temeljce od govedine, piletine i kao i u svakoj posebnoj prehrani – puno svježe ribe. Preporučuju se i jaja jer potiču njegovu sintezu u tijelu jer ipak svako jutro jedno jaje koje organizmu snagu daje. No, najviše se collagen spominje u industriji kozmetike. U srednjim tridesetima svaka je žena već čula za kolagenske krem i serume.

One vire sa svake police dućana i nema ženske koja u jednom trenutku ne krene u istraživanje o tome. Najčešće se sintetski proizveden proteina nalazi u dnevnim kremama. No, ti su polimeri preveliki i što god rekli, oni ne mogu prodrijeti u kožu, ali ovlažuju kožu što je  također vrlo korisno. Istini za volju, koža vašeg lica će puno bolje izgledati ovlažena. U biti starenje kože, pojava prvih bora, suhi ten je prvi simptom kad je vlažnost kože na minimumu i dobro je tada primijeniti…