Press "Enter" to skip to content

Korektivna kirurgija nije samo operacija nosa nego puno više zahvata

Postupci koji najčešće zahtijevaju korektivnu ili sekundarnu operaciju su tjelesni zahvati, poput zatezanja trbuha, liposukcije, podizanja grudi ili smanjenja grudi, a operacija nosa je samo manji dio sve te korektivne kirurgije koja se obavlja na godišnjoj razini u zapadnom modernom dijelu svijeta. 

Učestala je situacija kada se korektivna kirurgija (pa tako i operacija nosa) češće provodi na domaćem terenu nego u inozemstvu gdje je prvotna operacija koja je očito pošla po zlu i napravljena. To je često zbog uobičajenih komplikacija, zajedno s lošim praćenjem nakon same operacije, jer je pacijentu obično neugodno vratiti se na inozemno odredište vidjeti kirurga nakon posjete. Postoji i problem što su kirurzi pretjerano agresivni kad su u pitanju tjelesni postupci radeći previše postupaka u jednoj operaciji. 

Jedan od najčešćih problema je rekonstrukcija trbušnjaka kod liposukcije trbuha. Ako se radi previše agresivno, može se ugroziti dotok krvi u donjem dijelu trbuha, što rezultira lošim zacjeljivanjem rana ili čak smrti tkiva. Korektivna operacija također je relativno česta nakon povećanja grudi, često zbog lošeg postavljanja implantata, asimetrije ili kapsularne kontrakcije.

U praksi najpoznatijeg kirurga u Zagrebu, jer se specijalizirao za plastičnu kirurgiju lica, većina njegovih korektivnih operacija jesu ustvari operacija nosa što se odnosi na korekciju izbočina na nosu, a potom i sve ostale korekcije lica kao što su loše postavljene brade, loše podizanje očiju i podizanje lica. 

Osobito je rinoplastika (operacija nosa) postupak za koji nije neobično da pacijent dođe na popravak. U ovom slučaju, problem se obično odnosi na to da kirurg ide predaleko i oduzima previše nosa, što ga čini previše malim i „pritajenim“ u finalnom izgledu. Neki liječnici, međutim, vjeruju da je stvar u tome što je pacijent opsjednut savršenom simetrijom jer je nos takva središnja crta lica. Isti će vam liječnici vjerojatno reći da, budući da u prirodi ne postoji savršena simetrija, bilo bi gotovo nemoguće 100% ugoditi ovim pacijentima i njima niti jedna operacija nosa neće biti dovoljno dobra.